Scurtă istorie a hăinuţelor pentru caţei

de Stardust

Şi totuşi, cine a inventat hăinuţele pentru căţei?  Astăzi ni se pare atât de evident să existe magazine cu hăinuţe (chiar o modă a hăinuţelor) plus alte multe şi diverse accesorii pentru patrupedele drăgălaşe încât cu greu ne mai poartă gândul  spre cei dintâi care s-au gândit la confecţionarea de  hăinuţe pentru căţei şi mai ales către ce i-a determinat să conceapă şi să materializeze o asemenea idee. Desigur, motivul principal este grija şi protecţia pe care omeneşte vrem s-o oferim căţelului devenit prieten prin cumpărarea de  hăinuţe sau încălţări adecvate sezonului şi astfel să încercăm să-l ferim de frig, ploaie, zăpadă sau îngheţ; şi cum nu putem separa moda de aspectul practic, ne bucurăm cu atât mai mult cu cât hăinuţele reuşesc să fie frumoase dar şi funcţionale.

Caine in armura

Istoria ne demonstrează că nu suntem prea departe de adevăr cu menţiunea că grija pentru căţeluş avea şi o componentă mai pronunţat miltară în trecut dacă ne gândim că Regele Arthur şi ai săi cavaleri din Vechea Anglie a anilor 520 D. Ch. – se pare una dintre primele urme înregistrată de căţeluş îmbrăcat, foloseau căţeii în război protejându-i în timpul atacurilor prin veşminte groase special croite împotriva armelor dar şi a gerurilor aprige din iarnă.

Coborând în timp,  s-au găsit urme arheologice (Epoca de Piatră, inclusiv în Europa) de pălării speciale pentru căini folosite la transportul proviziilor de hrană; pălăriile erau confecţionate din lână şi reprezentau de fapt mici coşuri foarte utile pentru transportul hranei, vânatul fiind preocuparea predominantă epocii respective.  Revenind la pălărie, aceasta s-a transformat în decursul timpului într-un  accesoriu la fel de chic atât în moda masculină cât şi în cea feminină devenind treptat  un accesoriu care pune în valoare şi lumea canină, un articol vestimentar micuţ dar cu impact major vizual şi nu numai.

Dincolo de aspectul exclusiv practic al hăinuţelor precizat mai sus, să nu credeţi totuşi că dragii căţei nu au fost apreciaţi şi îngrijiţi hainele reprezentând atât protecţie de frig dar şi reflectarea modei cu eleganţa  şi somptuozitatea tipice Greciei  antice, spre exemplu, şi anume in clasa oamenilor înstăriţi; femeile din lumea bogată a Greciei de atunci se preocupau inclusiv de micii căţei să le ofere îmbrăcăminte din lucruri scumpe aceasta fiind o dovadă a afecţiunii şi atenţiei acordate micilor suflete care au ajuns să influenţeze major viaţa umană.

La fel zgarda care la curţile Europei în Evul Mediu a fost valorizată prin încrustarea acesteia cu bijuterii sau pietre preţioase – o bogată şi veche colecţie de zgărzi regăsindu-se in Muzel Leeds Castle in UK. Aşa cum am văzut, căţelul, cel mai bun prieten al omului, l-a apărat pe acesta in timpul războaielor, i-a oferit hrană dar şi transportul acesteia în timpul vănătorii, şi-a dedicat existenţa exclusiv în folosul stăpânilor aşa că încet dar sigur trebuia să vină şi rândul căţelului să-şi proclame dreptul la dragoste fără condiţii ; şi astfel, istoria hăinuţelor suferă o turnură puternică semnificaţia hăinuţelor transformându-se radical – de la protejarea părinţilor adoptivi de căţei la protejarea căţelului împotriva frigului sau umezelii.

Căţelul este privit astăzi ca egal al nostru, un suflet, o fiinţă mai mică deci mai slabă şi mai neajutorată care are nevoie cu atât mai mult de îngrijire, atenţie şi căldură – nu doar sufletească dar şi vestimentară.

Căţelul este acum parte din familie, membru cu drepturi depline, participând inclusiv vestimentar la nunţi (protagonişti sau invitaţi), aniversări, evenimente festive, petreceri de Craciun, Halloween purtând haine adecvate ocaziei, atrăgând atenţia , captând priviri.

Parisul, consacrată capitala modei nu numai in domeniul vestimentar pentru oameni dar şi pentru căţei,  a devenit incepând cu sec. 19 graţie unei anumite D-ne Albert locul infiinţării primului studio de haine unde faimosul tailleur pour les chiens a provocat lansând curente de modă în lumea canină.

Şi pentru că atunci când spunem haină implicit gândul ne duce şi la modă, hăinuţele pentru căţei nu trebuie doar  să-i fie bune dar să arate şi bine iarăşi în ziua de astăzi când alegi hăinuţele de căţei te gândeşti cum combini moda cu nevoile individuale ale căţelului luând totodată în calcul şi condiţiile meteo, la fel cum procedăm şi noi oamenii când alegem cum să ne îmbrăcăm.

Istoria hăinuţelor de câini evoluează în paralel cu cea pentru oameni: modernitate, functionalitate şi stil, toate se regăsesc inclusiv în domeniul vestimentar canin – un exemplu este oferit de apariţia hăinuţelor high-tech pentru căţei din materiale speciale, uşoare dar călduroase pentru iarnă, material care se spală uşor şi îşi păstreză rezistenţa. A apărut inclusiv conceptul de safety clothing unde integrăm vestele speciale pentru evitarea riscului de atac de cord în timpul verii, aşa numitele cooling vest cu tehnologie adecvata şi pe bază de gel, care preia apa evaporată şi o redistribuie; de asemenea, există şi  veste speciale pentru apă astfel căţelul să nu se înece, zgarde/veste fosforescente pentru vizibilitate noaptea, hainuţe care protejează împotriva căldurii puternice a soarelui,  şi multe altele.

 

Căţeii ne influenţează atât de mult vieţile încât au creat un nou capitol în istoria hăinuţelor de data aceasta pentru oameni, şi anume haine pentru stapânii de caţei specifice condiţiilor meteo de afara confecţionate din materiale speciale rezistente la apă, murdărie sau frig, cu buzunare dedicate echipamentului de dresaj sau pentru lesă – hăinuţele cu brandul Owneys.

După cum observaţi nimic nu pare atât de nou o certă preocupare revenind constant de-a lungul vremii în favoarea găsirii echilibrului între aspectul practic dar si estetic  al hainuţelor de câini. Mergând mai departe, în esenţă, nu putem disocia apariţia şi dezvoltarea hăinuţelor de căţei de momentele istorice care au marcat şi evoluţia omului, iarăşi istoria hainelor de câini urmează la o scară mai mică istoria îmbrăcămintei la om cu aceleaşi preocupări de îmbinare a functionalităţii cu eleganţa, stilul şi frumuseţea.

Dacă ți-a venit cheful să cumperi ceva pentru cățelușul tău, te așteptăm la noi la magazinul de stil și fericire canină: HăinuțeCățeluși.ro

Leave a Comment

Spune-ne părerea ta